Friday, August 8, 2014

Kigali, Rwanda


No pärast kõiki allakukkunud lennukeid ja pommiähvardust olen ma hetel veel elus. Ega kunagi ei tea, kui kauaks. Täna hommikul Dhakast tagasi tulles võisin saada kõik haigused, mis maailmas olemas on. Täielik oksepidu :). Aga noh ... hetkel veel hingan. Enne seda aga käisin Kigalis, Rwandas ja see käik muutis mu pilti Aafrikast sootuks. Veetsin seal kaks päeva.

Rwandal on oma lugu 1994. a toimunud genotsiidi näol. Kahe eri hõimu inimesed -hutud ja tutsid- tapsid üksteist omavahel, peamiselt tapeti siis tutsisid. Sellelt lingitl leiate genotsiidiga seonduva . Väidetavalt tapeti selle käigus kuni 1 miljon inimest. Käisime linnast väljas asuvas kahes kirikus, mis on nüüd mälestusmärgiks seal tapetud inimestele. Väidetavalt on toimusid esimesed tapatalgud juba 1959. aastal, kuid siis vähemal määral. Ja inimesed, kes põgenesid kirikusse, olid pääsenud, sest ka tapjad olid seisukohal, et kirik on püha. 1994. aastaks oli mõttemaailm muutunud ja nüüd siseneti ka kirikutesse ja tapeti inimesed, kes olid kirikutesse kogunenud. Nende inimeste mälestamiseks on kogutud kokku nende luud-kondid ühishauda ja riided ja jalanõud kirikuhoonesse, mida täna enam kirikuna ei kasutata.




Pealuude lähemal vaatlemisel nägi ilusti, kes kuidas tapetud oli. Kellele oli kirvega pähe virutatud, kellele mõne muu terava esimega näkku löödud jne jne ... tapetute hulgas olid nii täiskasvanud kui lapsed. Kuidas see nüüd oligi ... et inimene on oma olemuselt üldiselt ikka hea?

Üks tüdruk on saanud aga erilise koha kiriku all olevas ühishauas. Nimelt olevat ta olnud väga kena tutsi tüdrukuga, keda vägistati rohkem kui 20 hutu poolt ja lõpuks tehti veel igasuguseid rõvedusi ehk siis ta tapeti väga julmal moel ...


Pärast käisime ka ühes külas asuvat mälestusmärki vaatamas. Tegu samamoodi kirikuga ja selle juures oleva kooliga.
Selles koolis õppisid lapsed. Hutud tegid seal puhta töö. Üks viis lapsi tappa oli neid lihtsalt vastu seina peksta nii kaua, kuni laps on surnud.



Nii Kigali kui ka kogu Rwanda on väga puhas! Uskumatult puhas! Nimelt on seal selline reegel, et iga kuu viimasel laupäeval tulevad kõik välja ja koristavad tänavaid.

Rwanda on suhteliselt märgine.




Vaateid linnale ... alt ja ülevalt ;)

Vaateid Mount Kigalilt

Kaitseb oma valduseid...
Ja uuesti mäest alla ..

Kohalik käsitööturg ...
Ja kui keegi on näinud filmi Hotel Rwanda ... siis siin on hotell :). Ma pole filmi näinud, küll aga hotelli :). Siin siis filmist endast.

Üleval siis crew Hotell Rwandat pildistamas :)

Ja viimase hommiku veetsin basseini ääre ...





Siis tulin koju. Magasin terve päeva ja õhtul sõin rahulikult, kui heliseb telefon. Vaatasin, et väga imelik number ja kas vastan või mitte. Mul oli vaba päev, järgmisel päeval pidin minema lennujaama valvesse. Võtsin telefoni vastu ja helistati osakonnast, kus siis tehakse graafikuid ja tegeletakse valves oleva crewga. Nimelt oli tol õhtul crewst puudus ja mul paluti minna Bangladeshi :). Mis siis ikka, eks ma siia ju tööd tegema tulin. 20 mintsaga asjad kokku, soeng pähe ja minekut :).

Lennujaamas tuli välja, et kogu cabin crew selleks lennuks oli niimoodi kokku aetud, sest need, kes pidid tegelikult lendu tegema, olid Bahreinis ja lend hilines sedavõrd, et nad ei olnud enam legaalsed Dhaka lendu sinna otsa tegema :)

Nüüd olen kodus ja homme Dammam Saudi Araabias ... see on kiire 30 minuti lend. Ja pärast seda on mul sisuliselt 6 vaba päeva ... ja mul on plaan ;)


No comments:

Post a Comment